Hoppa till innehåll

DYKTEKNIKEN – ett sätt att föda

9 april, 2010

Och en metod för maximal avspänning och smärtlindring under värkarbetet!

Släpp ner axlarna, släpp ner käken och var totalt avslappnad så fort du bara anar att en värk är på gång.

Sitt tungt, följ med, tung, passiv…..totalt passiv

”Kvinnan som sitter bekvämt med stöd av en saccosäck och huvudkudde har ögonen slutna och andas lugnt och lätt. Det ser nästan ut som om hon sover. Ingen som tittade in i rummet skulle kunna tro att hon har starka värkar. Men hon befinner sig faktiskt i den allra mest intensiva fasen av förlossningen, slutet av öppningsskedet. Och inom sig är hon klarvaken och fullt koncentrerad på att möta värkarna – med att förbli avslappnad och göra ingenting alls”

Den stora utmaningen för den som dyker är att inte fly smärtan, utan ha ett oerhört mentalt mod att våga följa den våg som kommer.

Värkarna är att betraktas och är av samma dignitet för kvinnan som vågorna i Stilla Havet!

Där föddes dyktekniken av barnmorskan Cayenne Ekjordh. Kraften i födslovärkarna kan jämföras med den enorma kraften i vågen. Båda två är otämjda naturkrafter, de lever sitt eget liv och kräver det. Det är svårt att acceptera för många av oss och det skrämmer oss. Vi vill gärna leva i övertygelsen att det går att kontrollera livet och naturen. Men i en sådan situation är alla försök till kontroll, allt motstånd lönlöst. Det blir oerhört smärtsamt och till och med livsfarligt. Enda chansen är att ge efter, följa med och ha mod och tillit.

Det krävs total närvaro och att nollställa sig är viktigt. Inte fly, inte göra motstånd, bara slappna av och gå in i kroppen. Vara fokuserad inåt från sekund ett i värken. Andningen är lugn, djup och långsam.

När kroppen är avslappnad och inte spjärnar emot blir värkarbetet effektivt. Det brukar innebära att förlossningen går framåt obehindrat.

Endorfinerna börjar rulla igång, kroppens egen smärtlindring. När de flödar i kroppen kan man få uppleva att en kvinna som är öppen nio centimeter sitter och snarkar i värkpausen, helt lugn. Många använder dyktekniken under den intensiva fasen av förlossningen enda fram tills det är dags att börja krysta. Då blir de ofta mer aktiva.

Man kan träna på dyktekniken då man har förvärkar. Stanna direkt när du får en förvärk, och jämför det med att en annan gång börja springa när du får en förvärk. Dyk eller fly.

Dyktekniken fungerar om man vågar!

Dyktekniken – så här gör du:

Först sitter du så bekvämt som du överhuvudtaget kan. Du sitter ganska upprätt utan att behöva anstränga dig alls. En saccosäck som ger stöd både åt låren, ryggen och armarna är bra och en kudde bakom huvudet.

En annan variant är att sitta bak och fram, grensle över en pinnstol och luta sig över kuddar på ett bord framför sig.

Så fort du börjar känna att en värk är på väg, sekund ett:

– Släpp käken och axlarna, var totalt avslappnad.

– Bli ett med vågen (värken) och kämpa inte emot.

– Släpp taget. Dyk.

– När värken planar ut, stanna kvar i tröttheten.

– Prata inte.

– Vila till nästa värk.

Du kan gå inåt och utforska värken: Känns det varmt eller kallt? Svider det, bränner det? Precis hur och var känns det? Du kan känna detta om du vill och vågar och utan att värdera eller döma.

Omgivningens stöd är viktigt, framförallt genom att visa respekt för det makalösa arbete du utför, helt stillasittande. Ingen får störa dig.

Din partner kan ge stöd genom att:

  • Säga ord som: släpp efter… tung… följ med…tung…, om och om igen med lugn röst.
  • Visa att du är med och ser din prestation, berätta hur fantastisk du är…
  • Ta dina knän och trycka dem i riktning mot höfterna det hårdaste du kan. Det hjälper mot ryggsmärtor.
  • Ordna med en värmedyna på magen eller ryggen, beroende på var det gör ont, eller dra lätt med fingertopparna i cirklar över magen om det gör ont där.


DYK och LITA PÅ DIG SJÄLV!

………..du som snart ska föda. Om en stund håller du din lilla baby i famnen, det är stort och vi önskar – LYCKA TILL!!

På Babyz Of Swedens PROFYLAXKURSER tar vi upp DYKTEKNIKEN, välkommen att boka våra kurser på babyz.se

Coachade av förlossningsbarnmorskor – För bästa förlossningsupplevelse!!

One Comment leave one →
  1. 4 augusti, 2010 6:34 f m

    Dehär låter ju toppen nu ska jag träna mina sista 18 dagar som gravid. Jag hoppas jag kommer få den bästa förlossningen någonsin, jag kan, jag kan slappna av jag kan ta all smärta! Jag måste intala mig de nu.

Lämna en kommentar