Hoppa till innehåll

Profylaxens vara eller icke vara

4 maj, 2011

Är det fel att vara förberedd inför dagen F?? PROFYLAX – bara ett ord, diskuterat och omdebatterat dessutom lite slitet………förberedelse är bättre!! Och så finns det liksom olika sorter, olika inriktningar på profylax och på de som vill lära ut.  Som barnmorska på förlossningen och profylaxcoach tycker jag att blivande föräldrapar är lugnare, tryggare och har fokus och kontroll på rätt (men få) saker då de gått en utbildning med kvalitet, en utbildning där man lär vad som händer i kroppen med sund och modernt uppdaterade strategier. Teamkänslan blir därmed också stäkt.

MEN så finns det de par som kommer till förlossningen och är slut på energi för de har fått lära sig att man ska andas med lätta snabba andetag (ibland har man lärt tre olika ”andningstekniker” för olika tillfällen – HUR svårt kan det vara!!?) , vilka ter sig som hyperventilering och det säger sig självt att det skapar inte bara panik utan fullkomlig obalans i kroppen. Dessutom har man lärt att kroppen helst ska var i rörelse och upprätt hela tiden vilket betyder att kraften är än mer slut innan du ens har börjat. Mitt tips är i stället, och jag vet att det fungerar är att vara PASSIV under latens och aktiv fas, gör ingenting – ingenting alls utan låt livmodern jobba ostört. Livmodern jobbar BÄTTRE då vi inte värderar eller lägger oss i.

SLUTA vill jag som barnmorska säga,  SLUTA stressa blivande föräldrar. Ge dem istället god kunskap om förlossningsförloppet om kroppen och med goda tekniker/strategier/verktyg inför den så viktiga dagen,  just såsom förlossningsläkaren Dick Read sagt och rekommenderat i så många år. Konkurrerande profylaxföretag säger att det INTE behövs en barnmorska för att undervisa blivande föräldrar (för vi trasslar tydligen in oss i medicinska termer och apparatur……märkligt för det är inte den bild jag har av mig själv och mina kollegor – tycker att vi är fantastiskt duktiga på att supporta och hålla många bollar i luften samtidigt) , men det är väl få som är så uppdaterade som just vi som jobbar med facit i hand, eller!!?? JAG ser BARA fördelar, för vi barnmorskor utvecklas ju av och med er i graviditet och förlossning vilket gör även oss unika.

För mig som barnmorska och profylaxcoach räcker det med ALLA fina återträffar, mail, brev, inlägg med superlativer för att jag ska vara fullkomligt övertygad om det vi gör är bra för de allra flesta. Våra utvärderingar visar också att vi på Babyz Of Sweden www.babyz.se har Stockholms nöjdaste kunder – inte bara fint!!

Ha en underbar dag alla blivande föräldrar/föräldrar och kom gärna med synpunkter, vi skapar härmed ett forum för tyckande………

ProfylaxCarina (inte bara förlossningsbarnmorska och stolt mamma!)

4 kommentarer leave one →
 1. Moa permalink
  4 maj, 2011 2:59 e m

  Jag håller fullt med Carina! Jag kan säga att mina två förlossningar har varit som natt och dag. Visst är varje förlossning unik på sitt sätt oavsett förberedelse men jag tror att med rätt inställning och verktyg blir man trygg. Jag hade en underbar upplevelse av min senaste förlossning mycket tackvare Carinas otroligt kloka råd på profylaxkursen. Jag kände mig redo och stark när värkarna kom och efter förlossningen mådde jag som en stjärna för jag var så otroligt stolt över mig själv att med hjälp av rätt andning och lustgas så hade jag fött fram en ljuvlig dotter. Babyz of swedens kurs var super för mig och jag hade fått den rekomenderad från min svägerska och jag tänker rekomendera den till alla jag känner som är gravida. Jag är väldigt tacksam för alla kloka råd och handfasta tips!
  /Moa

 2. Madeleine permalink
  4 maj, 2011 4:59 e m

  Jag kan inte annat en att hålla med både Moa och Carina. Är så evigt tacksam för Babyz att de starta när jag skulle få mitt tredje och kanske sista barn. Kan inte ens jämnföra tidigare förlossningar med den senaste jag hade. Då jag både gick babyz profylax och hade CARINA som barnmorska. Allt gick super bra, jag kunde lita på min barnmorska och lämna över kontrollen till henne och bara konsentrera mig på att föda barn. Tack vara all fakta, hndfasta tips och bra råd jag fick under babyzprofylax. Även jag kommer att rekomendera denna profylax till alla gravida.

 3. Jeanette permalink
  4 maj, 2011 9:21 e m

  Även jag har gått kurs för Carina och är JÄTTENÖJD med vad vi fick lära oss på kursen. Att lita på sin kropp och våga låta den göra jobbet utan att krångla till det för mycket. Nu har jag ju inte provat någon annan andning än den vi fick lära oss på Babyz men den kändes helt rätt och jag hade bara känt mig stressad om jag skulle andats i snabb takt under förlossningsarbetet. Det naturliga är ju att försöka slappna av och det blir ju lite svårt om man näst intill ska hyperventilera.
  Babyz har även massa bra tips till den blivande pappan och hans roll under förlossningen. Det är ju viktigt att han också får känna sig delaktig och betydelsefull under denna fantastiska tid då deras barn ska komma till världen.

  Jag kan VARMT rekommendera Babyz profylaxkurs till alla som väntar barn oavsett 1:a eller 6:e barnet. Det är värt det! Jag lovar 🙂

 4. 5 maj, 2011 10:41 f m

  Jag håller fullständigt med Carina! Jag hade inte klarat mig utan min bm när jag väntade barn. Vi fick också fin genomgång inför dagen F.

  Vi gick aldrig någon profylaxkurs men med tanke på hur min andra förlossning blev så hade jag verkligen behövt det.

  Så underskatta eller undervärdera inter barnmorskors arbete. Det är lite som att ha skolundervisning utan pedagoger!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: