Hoppa till innehåll

LUSTgas

6 februari, 2011

Lustgas finns på alla förlossningskliniker och är den vanligaste metoden för smärtlindring vid förlossningen. Det betyder att när man väl är på förlossningsavdelningen så tar 70 procent av alla kvinnor till lustgas när de föder barn. Lustgas en är kemisk förening av syre och kväve. Koncentrationen kan anpassas till kvinnans behov och ändras under förlossningens gång. Gasblandningen påverkar kvinnan genom att bland annat minska smärtimpulserna till hjärnan.

Kvinnan andas in gasblandningen genom en mask kopplad till ett gasuttag. Masken ska täcka näsa och mun samt sluta tätt. Andas lugnt med djupa andetag, in och ut i masken. Det tar 20-30 sekunder för gasen att ge effekt så det är viktigt att börja i tid så snart man anar att värken är på gång. Barnmorskan eller undersköterskan visar hur du ska andas för att få till en bra rytm för bästa teknik och effekt. Det kan vara bra att börja öva tekniken med lustgas innan värkarna blir för starka. Känn efter och se också hur din partner kan hjälpa dig på bästa sätt, kanske med att hålla masken åt dig.

Det som är fint med lustgasen är att den är lätt att ta, ger snabb och bra smärtlindring och att man kan använda den oavsett i vilken ställning man föder, kvinnan styr själv. Den försvinner också lätt ur kroppen och påverkar inte fostret eller värkarbetet negativt. Lustgasen har också en avslappnande effekt och kan ges i kombination med annan smärtlindring.

Nackdelar kan dock vara att lustgasen ger ett kort rus, ibland kortvarig (ofarlig) yrsel och illamående samt att den kan också ge minnesluckor eller att man känner sig desorienterad.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: